Ako zvládnuť pri štúdiu v zahraničí homesickness a kultúrny šok?

travel introvert studium v zahraničí cestování

Homesickness a kultúrny šok sú prirodzené reakcie na zmenu, ktoré zastihnú počas štúdia v zahraničí nejedného študenta. Ako sa s takýmito pocitmi čo najlepšie vysporiadať?

Ako prekonať počas štúdia v zahraničí homesickness?

Homesickness čiže smútok po domove prežíva po odchode na zahraničnú školu väčšina študentov a je to úplne v poriadku. Pocity úzkosti, osamelosti a smútku sú vyvolané náhlou zmenou prostredia a nutnosťou prispôsobiť sa úplne novému režimu. Či už ide napríklad o štúdium na strednej škole v Amerike, letný tábor v Anglicku alebo niečo iné, študenti majú veľmi často počas prvých dní v zahraničí pocit, že do nového miesta nezapadajú a nostalgicky spomínajú na domov. Obvykle však ide o krátkodobý stav, s ktorým sa dá celkom jednoducho vysporiadať, a nie je tak nutné si z neho vopred robiť obavy. O svoje prvé dojmy z jazykového pobytu v zahraničí sa s nami podelila Verča:

„Cnelo sa mi hlavne v prvých dňoch, pretože to bolo všetko dosť hektické. Chvíľami som dokonca uvažovala, či rozhodnutie odísť na jazykový pobyt do zahraničia bolo správne. Behom niekoľkých dní sa to ale všetko úplne zmenilo a na domov som ani na okamih nepomyslela.”

Veronika W. na jazykovom pobyte v Brightone. Zdroj: Archív Veroniky W.

Ako sa mám s homesickness ako študent v zahraničí vysporiadať?

Každý prežíva počas štúdia v zahraničí pocit cnenia po domove inou mierou a každému tiež na jeho zmiernenie pomáha niečo iné. Všeobecne sa dá povedať, že starostlivou psychickou prípravou sa nedá nič pokaziť. Nalaďte sa pred štúdiom v zahraničí na pozitívnu vlnu, snažte sa odchádzať otvorení ako novým zážitkom, tak ľuďom. Ide o úsek života, na ktorý budete už za pár mesiacov len spomínať.

Po príchode na strednú alebo vysokú školu v zahraničí sa pokúste byť čo najviac medzi ľuďmi, vyjdite z komfortnej zóny svojej izby, dajte si so spolužiakmi obed, preskúmajte spoločne okolie.

Buďte aktívni a zapájajte sa do mimoškolských aktivít, staňte sa súčasťou niektorého zo školských klubov/organizácií.

Ako si čo najviac užiť štúdium v ​​zahraničí?

Rozhodne nezahadzujte svoj bežný život, starajte sa o seba ako doma. Športujte, stravujte sa vyvážene, doprajte si dostatok spánku a venujte sa svojim koníčkom. Objavujte kampus aj jeho okolie, nájdite si vonku nejaké fajn miesto na čítanie alebo počúvanie hudby, preskúmajte miestne kaviarne, parky alebo bežecké chodníky.

Prineste si kúsok domova so sebou, ozdobte svoju izbu fotografiami s rodinou alebo priateľmi, pribaľte si do kufra obľúbeného plyšáka, vankúš, deku alebo hrnček. Uvarte novým spolužiakom niektoré zo svojich milovaných domácich jedál. Buďte v kontakte s rodinou, ale nepreháňajte to, snažte sa využiť svoj čas mimo bežných domácich starostí na maximum.

Nepotlačujte svoje pocity, hovorte o nich. Zverte sa spolužiakom, aj oni si pravdepodobne prechádzajú niečím podobným. Nebojte sa počas štúdia v zahraničí vyhľadať pomoc od dospelých – učiteľov, dorm parents a ďalších zamestnancov školy. Všetci si v živote takýmito pocitmi už iste tiež prešli a radi vám pomôžu.

Štúdium strednej školy v Amerike – Villanova Prep

Ako môžem ako rodič pomôcť dieťaťu vysporiadať sa s homesickness v zahraničí?

Rodičia to nemajú oveľa jednoduchšie ako študenti. Okrem strachu zo vzdialenosti, ktorá ich od ich detí naraz delí sa často stretávajú aj s otázkou, ako majú svojim najbližším pomôcť prekonať chodník po domove.

Zásadná je opäť prevencia. Bavte sa pred odchodom spoločne o tom, čo študentov v zahraničí čaká, odpovedajte na otázky a snažte sa dopredu eliminovať čo najviac obáv. Pokúste sa akékoľvek pocity odchádzajúcich nezľahčovať, uistite ich, že cnenie po domove nie je nič neobvyklé. Komunikujte spolu otvorene, povedzte deťom svoje skúsenosti a výzvy spojené s homesickness. Prejdite spoločne aktivity a koníčky, ktorým sa môžu v rámci rozptýlenia venovať, navrhnite im zapojenie sa do rôznych školských klubov a organizácií.

V priebehu štúdia na zahraničnej škole sa o študentov zaujímajte, pýtajte sa na ich nový kolektív, miesta, ktoré navštívili. Zostaňte so študentmi v kontakte natoľko, aby cítili vašu podporu, ale zároveň dostali dostatok vlastného priestoru. Snažte sa nevolať každý deň, nastavte si konkrétne dni v týždni, na ktoré sa budete môcť obojstranne tešiť.

Pokiaľ sa rozhodnete počas zahraničného štúdia svojich ratolestí zostať v rovnakej krajine/meste, udržujte si odstup, vytvorte si vlastný program a nechajte ich plne sa sústrediť na nové zážitky. Veďte svoje deti k samostatnosti, neriešte všetko za nich, nechajte ich si dokázať, že to zvládnu aj bez vás.

Ako prekonať počas štúdia v zahraničí kultúrny šok?

Okrem homesickness je pre študujúcich na zahraničných letných táboroch, jazykových pobytoch, stredných alebo vysokých školách bežnou skúsenosťou aj tzv. kultúrny šok. Kultúrny šok je psychický aj sociálny otras (prechodného charakteru) spôsobený náhlym, prekvapivým a nečakaným kontaktom s doposiaľ neznámou kultúrou.

Výraznejšie kultúrne odlišnosti (jazyk, štýl obliekania, doprava, správanie, jedlo, počasie atď.) môžu na začiatku štúdia v zahraničí vyvolať v študentoch pocity frustrácie a odcudzenia. Spravidla sa ale jedná o krátkodobý stav, ktorému sa dá do značnej miery predísť a pracovať s ním.

Študentka Viki T. na strednej škole v Amerike . Zdroj. Archív Viki T.

Ako kultúrny šok pri štúdiu v zahraničí môže vyzerať?

Kultúrny šok študenta v zahraničí sa obvykle skladá z niekoľkých nadväzujúcich fáz, ktoré je možné, ak ste o nich oboznámení, pomerne jednoducho vypozorovať. Po príchode do novej lokality budete pravdepodobne nadšení zo všetkého, čo miesto ponúka. Očarenie však dosť nenápadne vystrieda frustrácia (nikoho nepoznáte, nič nefunguje tak, ako ste zvyknutí).

Po pár dňoch sa ale obvykle začnete s odlišnosťami nového prostredia zmierovať a všetko sa obráti k lepšiemu, prispôsobíte sa a začnete si destináciu užívať so všetkým. Akonáhle nastane čas vášho návratu dôjde potom niekedy k tzv. spätnému kultúrnemu šoku (pocit odcudzenia od bývalého života, priateľov, rodiny) a snahe o obnovenie „starého” života.

Aby ste možným negatívnym dôsledkom kultúrneho šoku predišli, držte sa opäť pravidlá „šťastie praje pripraveným”. Skúste si zistiť pravidlá a zvyky danej krajiny dopredu (pozrite si nejaké cestovateľské videá, požičajte si sprievodcu, opýtajte sa známych, sledujte zahraničnú školu na sociálnych sieťach), lepšie tak pochopíte správanie miestnych.

Ako sa vyrovnať s kultúrnym šokom v zahraničí?

Svoje pocity frustrácie počas štúdia v zahraničí nepotlačujte, snažte sa ich zanalyzovať a pracovať s nimi (spíšte si ich, povedzte ich svojmu okoliu). Pokúste sa zapojiť do miestnej komunity, neizolujte sa od spoločnosti, prekonajte svoj strach z neznámeho.

Skúste sa začať učiť miestny jazyk, objavujte krásy zeme a jej zákutia. Vezmite si denník, zaznamenajte si svoje dojmy a vracajte sa k svojim zápiskom, porovnávajte súčasné a minulé emócie, skúmajte svoj posun.

Snažte sa aktívne nadväzovať kontakty s ľuďmi, nebojte sa miestne oslovovať a pýtať sa ich, väčšina z nich sa rada o svoje kultúrne zvyky s niekým podelí. Pokúste sa počas štúdia v zahraničí premýšľať s otvorenou mysľou, neporovnávajte miestnu kultúru s tou svojou, ale snažte sa vidieť veci s nadhľadom a ochotou objavovať.

Zdieľať článok

Píšeme pre vás

High School alebo International Baccalaureate Diploma. Ako si vybrať zahraničnú strednú školu a jej ukončenie?

High School alebo International Baccalaureate Diploma. Ako si vybrať zahraničnú strednú školu a jej ukončenie?

Internátne školy
Boríme mýty o štúdiu v zahraničí: úroveň štúdia, výber predmetov a výučba cudzích jazykov

Boríme mýty o štúdiu v zahraničí: úroveň štúdia, výber predmetov a výučba cudzích jazykov

EduPoradnaInternátne školy
Aké sú možnosti štúdia v zahraničí na strednej a vysokej škole?

Aké sú možnosti štúdia v zahraničí na strednej a vysokej škole?

Zaujímavosti a tipyInternátne školy