Rok na strednej škole v zahraničí mi zmenil život, hovorí CEO Education Study Lucia Klimková

blog Lucia Rozhovor

CEO Education Study Lucia Klimková o vzdelávaní, svojom štúdiu v zahraničí a výhodách, ktoré zahraničné vzdelanie prináša na trhu práce.

Lucia Klimková vedie tím odborníkov na vzdelávanie a kariérne poradenstvo v spoločnosti Education Study a Education.cz už vyše roka. Za ten čas stihla do spoločnosti priniesť svoj pohľad bývalej HR manažérky, zorganizovať skvelý EduFestival a podeliť sa o svoje osobné skúsenosti zo štúdia v zahraničí.

V rozhovore sa dozviete:

           a mnoho ďalšieho.

Ako sa ti páči v Education Study?

Do Education som prišla z firemného prostredia. Dlho som pracovala v medzinárodnej spoločnosti na manažérskej pozícii. V Education  mám teda stále manažérsku pozíciu, ale teraz objavujem svet menšej firmy, výhody tohto prostredia a tiež nové výzvy. Veľmi ma to baví, je to pre mňa veľká skúsenosť a veľmi si vážim celý tím ľudí, ktorý v Education.cz aj Education Study máme. Všetkých nás spája nadšenie a veľká snaha posúvať veci v oblasti vzdelávania a štúdia v zahraničí dopredu.

Prečo si sa rozhodla venovať práve téme vzdelávania?

Téma vzdelávania mi je blízka už od tínedžerských čias, keď som sa rozhodla vycestovať na strednú školu do zahraničia. Stále to vnímam ako jedno z mojich najzásadnejších rozhodnutí a najdôležitejších skúseností v živote. Po niekoľkých rokoch v korporácii som chcela zmenu a využiť svoje schopnosti a skúsenosti v inom type spoločnosti. A vďaka mojim skúsenostiam bola voľba medzinárodnej vzdelávacej spoločnosti jasná. Keďže som na vlastnej koži zažila, ako môže štúdium v zahraničí zmeniť život, je pre mňa táto práca veľmi dôležitá a som veľmi rada, že môžeme na tejto ceste podporovať ďalších študentov.

Lucia Klimková poskytujúca rozhovor na EduFestivale 2022

Ako ťa vôbec napadlo ísť na strednú školu do zahraničia?

Pamätám si, že na strednej škole bolo pre mňa veľmi dôležité, akú strednú školu si na Slovensku vyberiem, kam pôjdem na vysokú školu a čo chcem robiť po vysokej škole. Aj preto bolo pre mňa dôležité hľadať možnosti, ako získať nové skúsenosti, aby som lepšie spoznala samu seba, mohla sa dobre rozhodnúť a zároveň mala väčšiu šancu uspieť pri rôznych prijímacích konaniach (či už na vysokú školu alebo do prvého zamestnania). Štúdium v zahraničí bolo pre mňa racionálnou voľbou. Navyše ma lákalo vycestovať do sveta a získať skúsenosti a poznatky o cudzích krajinách a ich vzdelávacích systémoch, kultúre a každodennom živote.

Ako sa tvoji rodičia vyrovnali s tvojím odchodom?

Rodičia sa ma vždy snažili podporovať v tom, čo som chcela a čo považovali za pre mňa dobré. Na racionálnej úrovni, samozrejme, chápali výhody štúdia v zahraničí, ale riešili sme aj ich praktické a emocionálne obavy z odchodu – veď som mala vtedy len 16 rokov. Určite to pre nich nebolo emocionálne ľahké, ale chápali, že je to pre mňa dobré, že mi to dá veľa skúseností a veľa dobrých vecí. Výhody štúdia v zahraničí na strednej škole prekonali ich obavy a pochybnosti a na prvé miesto dali mňa, a to, čo bolo dobré pre mňa a čo som chcela. Som veľmi rada, že ma v tom podporili.

Aký bol tvoj najhorší a najlepší zážitok zo života v zahraničí?

KKeď sa nad tým zamyslím, neviem si spomenúť na žiadny extrémne negatívny zážitok, celkovo to bola skvelá skúsenosť. Určite je pravda, že začiatky boli ťažšie, ale tak je to vždy. Po príchode som si musela zvyknúť na nové prostredie, kultúru a jazyk. Takže tie prvé týždne boli náročnejšie a stresujúcejšie, ale zvládla som to a nepamätám si na žiadny zlý zážitok. Odporučila by som teda študentom, ktorí idú študovať na strednú školu, napríklad do Ameriky, aby sa prvé dva až tri týždne pripravili na aklimatizáciu. Aby do toho išli s vedomím, že akékoľvek nie príliš pozitívne pocity alebo pochybnosti na začiatku sú úplne normálne, čoskoro to prejde a začnú si to užívať naplno.

Čo sa týka najlepších zážitkov, napadá mi niekoľko. Skvelý zážitok som mal z poznávania USA všeobecne počas jarných prázdnin, keď sme išli objavovať východné pobrežie, takže sme navštívili Boston, New York a Philadelphiu. V New Yorku som bola prvýkrát a úplne mi vyrazil dych. Veľmi sa mi páčilo aj Chicago. Takže celkovo, zážitky z ciest, kde môžete ísť do obrovských amerických miest, ktoré sú každé úplne iné, a okúsiť ich charakter, sú pre mňa jedny z najlepších spomienok.

Lucia Klimková pri ceremoniáli ukončenia štúdia na strednej škole v USA

Čím sa ti škola zapísala do pamäti?

Školské prostredie mi prinieslo veľa pozitívnych zážitkov. Pamätám si napríklad, ako som išla na svoj prvý zápas v americkom futbale, kde celá škola prišla podporiť svoj tím a hneď od začiatku som pocítila povestného tímového ducha školy. To mi v našich školách veľmi chýba.

Veľmi na mňa zapôsobil aj celkový prístup učiteľov a učiteliek, ktorý bol poznať počas celého školského roka. Keďže sme mali trimestre a na každý trimester iné predmety a učiteľov, spoznala som ich veľa a vždy ma veľmi podporovali, boli milí a nadšení pre svoj predmet a učenie. Hodiny boli vždy veľmi interaktívne a originálne a veľmi sa mi páčili. Školu som nebrala len ako povinnosť, ale vždy som sa do nej tešila, pretože nikdy nebola nudná a zároveň ma motivovala učiť sa nové veci.

Keďže som na strednej škole bola na jeden rok a vybrala som si štúdium posledného ročníka, jedným z najsilnejších pozitívnych a zároveň najsmutnejších zážitkov bola graduation ceremony a následná oslava, kde sme nielen oslavovali svoje úspechy, ale aj sa lúčili so školou a spolužiakmi, a mňa už čakala cesta domov. Bolo jasne vidieť, koľko priateľstiev si človek dokáže vytvoriť za rok, aké prekážky dokáže prekonať a ako sa zrazu cíti doma na mieste, ktorému sa ešte pred pár mesiacmi musel vedome prispôsobovať.

Máš vo svojom okolí ďalších ľudí, ktorí sa odvážili odísť za vzdelaním mimo Česka alebo Slovenska?

Mám vo svojom okolí niekoľko ľudí, ktorí odišli študovať do zahraničia. V mojom najbližšom okolí je to moja mladšia sestra, ktorá zažila moju cestu do Ameriky a moje skúsenosti a videla všetky výhody, ktoré mi to dalo. Takže pre ňu bolo rozhodnutie ísť na súkromnú boarding school do Ameriky vlastne úplne jednoznačné. Zároveň potom pokračovala v štúdiu v zahraničí a na univerzite, kde získala magisterský titul na univerzite v Glasgowe. Mám niekoľko ďalších príkladov medzi svojimi priateľmi a rodinou a, samozrejme, vďaka práci pre Education sa pravidelne stretávam s ľuďmi, ktorí sami vycestovali alebo poslali svoje deti študovať do zahraničia. Často sa rozprávam aj s rodičmi, ktorí boli na začiatku štúdia svojich detí na internátoch mimo Slovenska nervózni, čo je úplne pochopiteľné, a potom, keď sa so svojimi detičkami po tých pár mesiacoch či roku stretli, videli, akú hodnotu im to dalo do života. Veľmi často hovoria, že do zahraničia poslali dieťa a vrátil sa im dospelý, sebavedomý a schopný človek.

Čo štúdium v zahraničí prináša študentom a študentkám?

Štúdium v zahraničí prináša každému človeku trochu niečo iné, pretože každý doň ide s inými očakávaniami, inými cieľmi, talentom a predchádzajúcimi skúsenosťami. Niektoré prínosy sú však podobné. Napríklad nezávislosť, pocit vlastnej zodpovednosti, sieť kontaktov a priateľov po celom svete. Zo štúdia v zahraničí si určite odnesú lepšie jazykové schopnosti, pretože v škole komunikovali v angličtine. Prináša im to aj kultúrne porozumenie, sebavedomie, sebapoznanie a aktívny prístup k životu. Potom záleží aj na individuálnych požiadavkách a na čo sa študenti zameriavajú – môžu si odniesť napríklad športové skúsenosti, akademické úspechy a ďalšie veci. Skutočne záleží na tom, s akým cieľom tam študent išiel. Skvelé na týchto školách je, že chcú poznať ciele svojich študentov a aktívne s nimi pracujú na ich dosiahnutí, nech sú akékoľvek.

Lucia so svojimi rodičmi počas svojho ceremoniálu ukončenia štúdia na strednej škole v USA.

Aké výhody majú študenti, ktorí študovali v zahraničí, oproti svojim rovesníkom pri hľadaní práce?

Výhody pri hľadaní práce po skúsenostiach v zahraničí sú takmer totožné s výhodami štúdia v zahraničí vo všeobecnosti. V pracovnom prostredí budú mať výhodu najmä v samostatnosti, nezávislosti a proaktivite. Na súkromných internátnych školách v Spojenom kráľovstve, USA, Kanade alebo Španielsku majú študenti skutočne k dispozícii všetky zdroje, materiály, zázemie i učiteľov a trénerov, ktorých potrebujú na dosiahnutie svojich cieľov. Škola je však nastavená tak, že človek musí byť cieľavedomý a aktívny pri využívaní všetkých možností. To je podľa môjho názoru veľmi dôležitá vlastnosť, ktorá sa u našich študentov často neobjavuje, resp. škola ju nepodporuje a študenti na ňu nie sú zvyknutí. Vďaka tejto medzinárodnej skúsenosti tak študenti dokážu dobre využiť všetky zdroje, ktoré majú v ďalšom štúdiu, vo firme a vo svojom okolí.

Ďalšou zručnosťou, ktorú študenti získajú, je kritické myslenie a pozitívny mindset. Medzinárodné školy učia študentov vnímať problémy ako výzvy, na ktoré musia nájsť riešenia. Ak sa v škole a neskôr v živote stretnú s nejakým problémom, budú sa okamžite snažiť hľadať riešenia, a nie „hádzať flintu do žita“. A to je podľa mňa strašne dôležité.

Výhodou sú aj jazykové znalosti, pričom nejde len o zlepšenie komunikatívnej angličtiny, ale aj o odborné termíny, ktoré sa študentom určite budú hodiť v práci. V angličtine sa totiž študujú aj samotné predmety, takže si rýchlo osvoja anglické výrazy potrebné v biznise, biológii, programovaní, tanci a podobne.

Networking je dnes veľkou témou a je to zručnosť, ktorú si študenti odnesú aj zo zahraničia a využijú ju vo svojej práci. Keď študent odchádza do zahraničia na školu, je to niečo, čomu sa musí venovať hneď od začiatku a potom na tom pracovať počas celého roka alebo celého štúdia.

Dôležité je aj sebavedomie a poznanie samého seba. Aj vďaka tomu, že školy sa zameriavajú na individuálneho študenta, sa ľudia, ktorí študovali v zahraničí, často vracajú domov oveľa sebavedomejší a s väčším poznaním seba samého. Vďaka tomu sa potom dokážu lepšie prezentovať na pohovoroch, vysvetliť svoj zaujímavý príbeh a následne využiť svoje skúsenosti v pracovnom tíme a v ďalších pracovných vzťahoch, napríklad s klientmi alebo dodávateľmi. Takže zdravé sebavedomie pracovníkov je potom výhodou aj pre zamestnávateľa.

Okrem vyššie uvedeného študenti pracujú aj na špecifických hard a soft skills, ktorým sa náš vzdelávací systém vôbec nevenuje.

V čom sú podľa teba najväčšie nedostatky slovenského školstva a čo by sa malo zlepšiť?

Podľa môjho názoru slovenskému vzdelávaciemu systému chýba progresívnejší prístup k výučbe a metódam a zapojenie rôznych technológií. Výskumy a porovnania iných vzdelávacích systémov tiež ukazujú, že potrebujeme väčšiu flexibilitu v štýle výučby či zapojenie rôznych metód a praktických využití. Určite je dobré striedať niekoľko rôznych vyučovacích štýlov, pretože každému vyhovuje niečo iné a je dôležité, aby každý študent mohol objaviť, ako sa učí najlepšie. Samozrejme, prináša to aj určitú variabilitu a rozmanitosť, takže je to celkovo zaujímavejšie. Ďalšia vec, ktorú dúfam, že slovenské školy zavedú ešte viac, je väčší dôraz na diskusiu, kritické myslenie, premýšľanie o téme a vyjadrenie svojho názoru, analyzovanie problémov a tém. Vzhľadom na ľahkosť, s akou sa dostávame k informáciám, už nie je tak potrebné memorovať a učiť sa informácie naspamäť a skôr je potrebné, aby žiaci a ľudia všeobecne vedeli s informáciami pracovať, spracovať ich a premýšľať o nich, overiť si ich, potvrdiť alebo vyvrátiť.

Čo je najväčším zdrojom, na ktorom môže slovenský vzdelávací systém a celá Slovenská republika stavať?

Najväčším zdrojom u nás je talent – máme veľa talentovaných študentov a študentiek s veľkým potenciálom. Preto sú zahraničné boarding schools veľmi rady, že majú českých alebo slovenských študentov a oceňujú ich kvalitu. Aj preto si myslím, že je dôležité, aby sa slovenské školy zlepšovali vo vyhľadávaní a podpore individuálnych talentov svojich študentov. Verím, že k tomu pomôžu skúsenosti študentov, ktorí študovali v zahraničí a takúto podporu zažili a videli jej výsledky. Navyše si domov prinesú nové metódy, mindsety, prístupy a medzinárodné kontakty.

Lucia Klimková v Snídani s Novou.

Čo by si poradila študentom a študentkám, ktorí uvažujú o odchode na strednú školu do zahraničia?

Poradila by som im, aby sa nebáli a prekonali svoj strach, pretože práve strach nás často najviac brzdí v realizácii našich plánov a cieľov. A keď máme odvahu urobiť tento krok, vtedy sa nám dostane odmeny, ktorá posunie náš život dopredu. Takže ak ich niečo zaujíma a niečo chcú, povedala by som im, aby to určite skúsili. V najhoršom prípade zistia, že to nie je pre nich, ale to je určite lepšie, ako si potom vyčítať, že nevyužili tú príležitosť, ktorá sa často nebude opakovať. 

Ak sa chcete dozvedieť viac o Lucii Klimkovej, jej skúsenostiach a štúdiu v zahraničí, pozrite si rozhovor pre projekt Pražská škola z nášho EduFestivalu 2022.

Zdieľať článok

Píšeme pre vás

Ohliadnutie za EduFestivalom 2023

Ohliadnutie za EduFestivalom 2023

Udalosti a súťaže
Nielen zlepšenie jazyka a medzinárodná skúsenosť. Čo dnes očakávajú študenti a ich rodičia od štúdia v zahraničí?

Nielen zlepšenie jazyka a medzinárodná skúsenosť. Čo dnes očakávajú študenti a ich rodičia od štúdia v zahraničí?

Zaujímavosti a tipyInternátne školy