Ako sa pripraviť na prijímací proces na zahraničnú vysokú školu

kurz jak na vysokou školu v zahraničí

Prijímací proces na zahraničnú vysokú školu môže byť náročný a komplexný, ale dobre pripravený uchádzač má veľkú šancu na úspech. Poďme sa pozrieť na kľúčové kroky, na ktoré sa treba zamerať, aby ste zvládli tento proces čo najlepšie.

1. Začnite s prípravou čo najskôr

Pripraviť sa na štúdium v ​​zahraničí neznamená len podať prihlášku. Príprava by mala začať čo najskôr, ideálne už niekoľko rokov pred podaním samotnej prihlášky. Prečo? Pretože na napísanie kvalitného motivačného listu a životopisu na vysokú školu v zahraničí je potrebné mať nazbierané skúsenosti, vybudované portfólio a jasnú predstavu o tom, čo chcete v zahraničí študovať a prečo.

2. Čo všetko proces zahŕňa?

Presné požiadavky sa môžu líšiť podľa krajiny, kde chcete študovať, a konkrétne zahraničné univerzity, ale môžu zahŕňať nasledujúce:

  • Motivačný list: Jedná sa v podstate o naratívny životopis, v ktorom ukážeme svoj záujem o daný odbor a odpovedáme na otázku, prečo práve ja som vhodným kandidátom. Prečo chcem tento odbor študovať? Aké sú moje ciele? Aké sú moje doterajšie skúsenosti? (Tip na článok: Ako správne napísať motivačný list na vysokú školu?)
  • Životopis: Prehľad vašich doterajších skúseností a zručností, ako sú akademické a mimoškolské aktivity, stáže, brigády, certifikáty a ďalšie skúsenosti pre vybranú zahraničnú univerzitu relevantné.
  • Transkripty známok zo strednej školy: Oficiálny výpis vašich študijných výsledkov.

Tieto dokumenty by mali zahraničnej vysokej škole jasne ukazovať, kto ste ako osobnosť, aké máte skúsenosti a prečo ste ten pravý kandidát pre daný odbor. Môže to zahŕňať stáže, brigády, dobrovoľnícke činnosti, súťaže, certifikáty, kurzy alebo zahraničné mobility (jazykové pobyty v zahraničí, summer campy, krátkodobé pobyty na SŠ v zahraničí atď.) – skrátka všetko, čo vám pomôže demonštrovať vaše kompetencie a pripravenosť na štúdium.

Dorset College, Írsko

3. Jazykový certifikát

Jazykový certifikát je pre prijatie na zahraničnú vysokú školu nevyhnutný. Pre bakalárske programy obvykle stačí úroveň B2, ale niektoré univerzity v zahraničí môžu vyžadovať aj C1. Najčastejšie uznávané certifikáty sú IELTS, TOEFL alebo CAE. Je dôležité zistiť, ktorý z certifikátov škola požaduje, aby ste sa vyhli tomu, že budete musieť absolvovať viac testov.

4. Odporúčací list

Niektoré zahraničné univerzity môžu požadovať aj odporúčací list od učiteľa zo strednej školy. Tento list by mal vyzdvihnúť vaše akademické schopnosti, pracovnú morálku a potenciál pre štúdium v ​​danom odbore.

5. Príprava a preklad dokumentov

Všetky dokumenty treba mať pripravené a preložené do jazyka, ktorý vybraná zahraničná vysoká škola vyžaduje. Nezabudnite tiež na to, že niektoré školy môžu požadovať overenie alebo nostrifikáciu vašich dokumentov.

Leiden University, Holandsko

6. Plánovanie a deadline

Pri plánovaní vysokoškolského štúdia v zahraničí musíte zohľadniť nielen požiadavky na prijatie, ale aj rôzne deadliny, ktoré sa môžu výrazne líšiť podľa krajiny a odboru. Napríklad deadline na medicínu do Veľkej Británie je už v októbri, teda rok pred nástupom na štúdium. Je dôležité si tieto termíny starostlivo strážiť, aby ste mali dostatok času na prípravu a podanie všetkých potrebných dokumentov.

7. Výsledok stojí za to

Celý prijímací proces na zahraničnú vysokú školu môže byť náročný, ale výsledok rozhodne stojí za to. Štúdium v ​​zahraničí vám otvorí nové možnosti, poskytne kvalitné vzdelanie a životné skúsenosti, ktoré vás obohatia nielen profesne, ale aj osobne.

8. Nechajte si poradiť od odborníkov

Pokiaľ si nie ste istí, kde začať, alebo potrebujete pomôcť s jednotlivými krokmi v procese, naši konzultanti z Education Study vám radi pomôžu a celým procesom vás prevedú. Nechajte si poradiť od odborníkov na štúdium v ​​zahraničí a zvýšte svoje šance na úspešné prijatie na vysnívanú zahraničnú vysokú školu.

S našimi odborníkmi na štúdium v zahraničí sa môžete stretnúť aj na tohtoročnom EduFestivale, ktorý sa koná 3.10 v bratislavskom Event Space Twin City. 

Zdieľať článok

Píšeme pre vás

Ako správne napísať motivačný list na vysokú školu?

Ako správne napísať motivačný list na vysokú školu?

Zaujímavosti a tipyEduPoradna
Boríme mýty o štúdiu v zahraničí: úroveň štúdia, výber predmetov a výučba cudzích jazykov

Boríme mýty o štúdiu v zahraničí: úroveň štúdia, výber predmetov a výučba cudzích jazykov

EduPoradnaInternátne školy
Nielen zlepšenie jazyka a medzinárodná skúsenosť. Čo dnes očakávajú študenti a ich rodičia od štúdia v zahraničí?

Nielen zlepšenie jazyka a medzinárodná skúsenosť. Čo dnes očakávajú študenti a ich rodičia od štúdia v zahraničí?

Zaujímavosti a tipyInternátne školy
Z Ukrajiny cez strednú školu v Kanade až na Harvard

Z Ukrajiny cez strednú školu v Kanade až na Harvard

Príbehy a skúsenostiInternátne školy
Za hranice: epizóda #38 S Hanou Melcrovou o prestížnej Berklee, hudbe i prijímacom procese na zahraničnú školu

Za hranice: epizóda #38 S Hanou Melcrovou o prestížnej Berklee, hudbe i prijímacom procese na zahraničnú školu

Príbehy a skúsenostiPodcast