Ako prebiehajú prijímacie skúšky na zahraničné stredné školy?

Leighton_School_internatni_skola_UK_Education_studenti

Prijímacie skúšky na zahraničné stredné školy sa od tých na Slovensku často výrazne líšia. Prečítajte si o tom, čo môžete očakávať, ak sa rozhodnete uchádzať o štúdium v zahraničí.

Konzultantky Education Study Kristýna a Radmila na osobnej návšteve strednej školy v Anglicku – Leighton Park.

Hoci sa obdobie podávania prihlášok na slovenské stredné školy už blíži ku koncu, pre niektorých študentov môže byť stále ešte variantom štúdium na zahraničnej strednej škole. „Za zahraničnou skúsenosťou s nami každoročne odchádzajú už na stredných školách desiatky študentov. Väčšina ide na ročnú skúsenosť, ale niektorí v zahraničí absolvujú aj celé štúdium,“ opisuje riaditeľka spoločnosti Education Study Lucia Klimková.

Jednou zo študentiek, ktoré tento rok do zahraničia zamieria, je Karolína, ktorá si prešla prijímacím procesom na stredné školy v USA aj Veľkej Británii. „Osobne som si to veľmi užila. Prijímacie testy z angličtiny a matematiky som napísala online. To je pre mňa príjemnejšie, pretože nie som tak v strese. Najviac som si ale užila pohovory. Na jednej zo škôl som dokonca mala pohovor prezenčne. Pohovory mám najradšej, pretože tam môžete najlepšie predviesť sami seba,“ opisuje pocity, ktoré počas prijímacích skúšok mala.

Britská internátna stredná škola Leighton School

Talentové skúšky na strednú školu v Anglicku

„Absolvovala som talentové skúšky na strednú internátnu školu v Anglicku Leighton Park School a to bolo úžasné. Všetci boli veľmi milí a ochotní. Prešla som tam tanečným konkurzom, ktorý bol skvelý! Potom ma čakal ústny pohovor. Tam som odpovedala na otázky ako o mne, tak o tom, čo od štúdia v zahraničí očakávam. Potom som sa mohla opýtať na čokoľvek, čo mi o škole nebolo jasné. Končilo to krásnou prehliadkou školy,“ opisuje priebeh Karolína.

Boarding school v Amerike – Montverde Academy

Prijímacie škúšky na americké školy prebiehajú online

Online prijímacie skúšky som si tiež užila, ale nie tak veľa, ako keby som tam bola prezenčne samozrejme. Chýbal mi reálny dojem zo samotnej školy. Ale na pohovoroch boli veľmi ochotní a mohla som sa na čokoľvek opýtať. Na Montverde Academy dokonca pani, s ktorou pohovor prebiehal, vzala svoj laptop a kamerou mi ukázala kampus školy – to bolo od nej veľmi milé,“ vysvetľuje rozdiel študentka Karolína.

Napriek tomu, že bola Karolína na začiatku pohovorov nervózna, pomohla jej príprava. „Človek sa po chvíli rozhovorí. Snažila som sa aj vymyslieť otázky, na ktoré by sa mohli opýtať, takže som bola pripravená,“ dodáva. Napriek tomu, že sa hlásila aj na domácu strednú školu, nakoniec sa rozhodla pre zahraničie a prijímacie skúšky na stredné školy doma ani neabsolvovala.

Rozdiel medzi prijímačkymi na Slovensku a v zahraničí

„Bežne študenti potrebujú pri prijímacích skúškach na zahraničné internátne školy tzv. boarding schools, s ktorými pracujeme, predovšetkým preukázať svoju motiváciu na štúdium v zahraničí. Ukázať svoje záujmy alebo mimoškolské aktivity, napríklad športy, divadlo, tanec, tak ako Karolína alebo ďalšie koníčky, aby si škola mohla urobiť o študentovi obraz. Známky sa tiež dokladajú, ale pri rozhodovaní o prijatí nebývajú kľúčové,“ popisuje Klimková z Education Study.

„Školy tiež chcú študenta predtým ako nastúpia vidieť, aspoň online a tak vždy prebiehajú tzv. Interviews. Samozrejme to nemožno porovnávať so systémovým riešením prijímacích skúšok na štátnych školách v SR, ale je to spôsob, ako študenta lepšie spoznať a zistiť, či mu škola môže ponúknuť to, čo hľadá a od vzdelávania v zahraničí očakáva. Dôležité sú aj odporúčania od existujúcich učiteľov alebo riaditeľov,“ dodáva.

Zdieľať článok

Píšeme pre vás

Aké sú možnosti štúdia v zahraničí na strednej a vysokej škole?

Aké sú možnosti štúdia v zahraničí na strednej a vysokej škole?

Zaujímavosti a tipyInternátne školy
Aké predmety môžete študovať na strednej škole v zahraničí?

Aké predmety môžete študovať na strednej škole v zahraničí?

Internátne školy
Do USA som chcel ísť kvôli hokeju, ale našiel som tam oveľa viac, hovorí študent Adam

Do USA som chcel ísť kvôli hokeju, ale našiel som tam oveľa viac, hovorí študent Adam

Príbehy a skúsenostiInternátne školy