Do USA som chcel ísť kvôli hokeju, ale našiel som tam oveľa viac, hovorí študent Adam

Adam3

Adam už od detstva túžil po štúdiu v zahraničí, nakoniec si tento sen splnil.

V treťom ročníku strednej školy rozhodol pre americkú strednú školu Lyndon Institute vo Vermonte. Okrem lepších podmienok na hranie hokeja si zlepšil angličtinu a rozhodol sa svoje štúdium predĺžiť.

Na ako dlho si mal pôvodne vycestovať na strednú školu do zahraničia?

Pôvodne som chcel ísť na pol roka, ale v škole sa mi páčilo, tak tu zostávam dlhšie.

Takže získaš High School Diploma. Plánuješ sa potom vrátiť späť domov?

Nie som rozhodnutý, uvažujem o tom, že ešte nejaký čas zostanem v zahraničí. Vidím okolo seba veľa príležitostí. Teraz je oveľa reálnejšie, že by som zostal v USA aj na vysokej škole.

Čím ťa zaujal práve Lyndon?

Lyndon Institute sa mi páčil už na obrázkoch, vyzeral ako typická americká stredná škola. Páčili sa mi aj internátymožnosť hrať na škole hokej.

Kde presne sa tvoja stredná škola v USA nachádza?

Kampus je tri hodiny od Bostonu. Lyndonville je malé mestečko, ale mám tu všetko, čo potrebujem.

Môžeš porovnať štúdium na našej a americkej škole?

Je to iné, na americkom systéme štúdia na strednej škole by som ocenil to, že mi dávajú väčší priestor na kreativitu. Chcú, aby sme prejavili vlastný názor. Rozdelenie hodín je tiež iné. Každý deň sme mali rovnaký rozvrh pozostávajúci zo štyroch dlhších hodín. Predmety sme nekončili skúškou, ale mali sme záverečnú prácu. Napríklad na matematike si každý vybral tému a prezentoval ju pred triedou v priebehu 20 minút, čo sa mi zdalo zaujímavé a doma som to nezažil.

Aké predmety si študoval na strednej škole v USA?

Na mojej škole som si mohol vybrať predmety podľa toho, čo ma bavilo a zaujímalo. Vybral som si teda fyziku, matematiku, angličtinu a grafický dizajn. Vybral som si tak, aby som nakoniec mohol maturovať na českej škole.

    Študent Adam študuje na strednej škole
Lyndon Intitute v USA.

Plánujete absolvovať aj maturitu na strednej škole doma?

Chcel by som si urobiť obe maturity. Na budúci školský rok som si vybral predmety, ktoré mi pomôžu maturovať v Česku. Tentoraz je to biológia, matematika a fyzika. Môžem si vybrať aj predmet na miestnej vysokej škole. Takže budem študovať základy biznisu.

Ako si bol na tom s angličtinou?

Hodiny angličtiny boli pre mňa najťažšie, pretože sme dosť často písali eseje. Myslím, že mi trvalo mesiac, kým som si na to zvykol. V ostatných predmetoch to bolo ľahšie, pretože vo fyzike nie je jazyk taký dôležitý.

Čo by si poradil študentom, ktorí majú obavy z jazyka?

Hlavne to, že obavy sú zbytočné, pretože ak som niečo nevedel, nikdy to nebol problém a vždy mi niekto poradil. Zlepšenie jednoducho príde časom.

Ako vyzerá prijímací proces na zahraničnú strednú školu, ako je Lyndon Institute?

Rozhodnutie sme urobili mesiac pred mojím odchodom, takže sme mali málo času. Lyndon Institute som si vybral aj z tohto dôvodu, pretože sa to dalo stihnúť za extrémne krátky čas. Našťastie sme sa rozhodli to riešiť aj prostredníctvom agentúry Education Study, ktorá nám naozaj veľmi pomohla. Myslím, že bez nej by pre nás bolo absolútne nemožné všetko vybaviť.

Na strednej škole v USA si chcel hrať hokej, podarilo sa ti to?

V minulom školskom roku som hral v školskom tíme. Tréningy sú prispôsobené môjmu vyučovaniu, takže školu nezameškávam. Doma som kvôli hokeju veľa vymeškával.

Ako vyzerá tvoj bežný deň?

Vstávam o 7:20, raňajkujem v škole, ktorá je vzdialená asi 5 minút cesty. Vyučovanie sa mi začína o 8:00. Každá hodina trvá hodinu dvadsať a medzi nimi sú krátke prestávky. Po druhej hodine máme v pondelok, stredu a piatok poradenstvo. Môžeme ísť za triednym učiteľom a spýtať sa na čokoľvek. Potom mávame celoškolské stretnutie v hlavnej sále, kde sa na pódiu vyhlasujú novinky alebo športové úspechy. Potom máme hodinu a pol na obed. Cez obed sa konala aj špeciálna hodina pre zahraničných študentov, kde si môžem robiť domáce úlohy. To mi podľa mňa veľmi pomohlo aj s angličtinou, pretože učiteľ, ktorý ju vedie, mi pomáhal s esejami a domácimi úlohami.

Potom ma čakajú ešte dve hodiny a o tretej hodine sa škola končí. Potom chodievam na tréningy alebo za kamarátmi.

Adamovi sa splnil sen hrať  hokej za školský tím.

Čo si myslíte, že ti štúdium na americkej strednej škole dá?

Určite si zlepšenie angličtiny. Teším sa, že sa v každom predmete, ktorý si vyberiem, naučím niečo zaujímavé. Celé mi to dá veľa nových skúseností. Tá jedna hodina na vysokej škole bude podľa mňa veľká skúsenosť.

Ako sa k tvojmu snu študovať v zahraničí postavili tvoji rodičia?

Zo začiatku mali obavy. Mali strach, ako zvládnem jazyk a či pre mňa nebude štúdium ťažké. Tiež je to ďaleko, ale už si zvykli. Nakoniec to riskli a do USA ma poslali (smiech).

Ak chcete aj vy študovať strednú školu v zahraničí, neváhajte nás kontaktovať. Naši skúsení konzultanti vám pomôžu s výberom školy a realizáciou vašej cesty.

Zdieľať článok

Píšeme pre vás

Ako sa študuje našej študentke na strednej škole v USA?

Ako sa študuje našej študentke na strednej škole v USA?

Príbehy a skúsenostiInternátne školy
High School alebo International Baccalaureate Diploma. Ako si vybrať zahraničnú strednú školu a jej ukončenie?

High School alebo International Baccalaureate Diploma. Ako si vybrať zahraničnú strednú školu a jej ukončenie?

Internátne školy
Boríme mýty o štúdiu v zahraničí: úroveň štúdia, výber predmetov a výučba cudzích jazykov

Boríme mýty o štúdiu v zahraničí: úroveň štúdia, výber predmetov a výučba cudzích jazykov

EduPoradnaInternátne školy