Svoj talent rozvíja Anna na strednej škole v USA, za sebou má prvé golfové úspechy

Anna Zapletalová střední škola v zahraničí golf Wyoming seminary 16

Anna Zapletalová sa športu aktívne venuje od detstva. Golfové súťaže navštevuje často a darí sa jej. Takže aj pri výbere štúdia strednej školy v zahraničí bolo dôležité, aby sa ďalej rozvíjala v športe.

Po pár mesiacoch štúdia na štúdia na strednej internátnej škole v USA  Wyoming Seminary. A má za sebou prvé úspechy a postup na celoštátny turnaj. Užíva si dlhšiu sezónu aj prístup trénera a spoluhráčov. Rozhovor pre Education Study vznikol vzdialene z USA, kde Anna študuje.

Vezmime to úplne od začiatku. Kedy ťa prvýkrát napadlo, že by si odišla študovať do zahraničia?

Myšlienka študovať v zahraničí ma prvýkrát napadla už dávno, možno rok alebo dva späť. Ale to som si myslela, že nemožno zohnať štipendium na strednú školu. Odrádzal ma tak nedostatok informácií o cene štúdia v zahraničí. Potom som sa ale bavila s mojou kamarátkou, a tá mi to vyvrátila.

Vedela som, že tá možnosť je, ale myslela som si, že jediný spôsob, ako by som mohla dostať štipendium, je ísť študovať až na vysokú školu.

Hral pri rozhodovaní rolu aj golf? Bolo to jedno z kritérií, na ktoré si sa pri výbere školy pozerala?

Áno, určite som sa pozerala na školy, kde by som mohla trénovať, pretože som kvôli škole nechcela prerušiť môj športový progres a nechcela som prestať trénovať.

Golfový tím na strednej škole v USA – Wyoming Seminary Zdroj: Anna Zapletalová

Ako tvoj progres v golfe teraz vyzerá? Splnilo to tvoje očakávania?

Nie som síce na škole niekde, kde by bolo stále teplo, som v Pensylvánii. Napriek tomu ale trénujem veľa. V Česku už v novembri obvykle prechádzam do indooru, ale tu hráme vonku viac-menej v plnom prúde. Takže mňa to posunulo veľa aj v tom, že normálne nie som zvyknutá v túto dobu hrať vonku na ihrisku, ani hrať turnaje. To je pre mňa nová skúsenosť a je to super. Všetci sa mi tiež snažia pomôcť, dostať ma na tie tréningy a pod.

Ako prebiehali prijímačky? Musela si na škole ukazovať, ako dobre hráš golf?

Prijímací proces spočíval v tom, že som mala zopár rozhovorov s administratívnou komisiou. Keď oni boli naklonení tomu, že by som na školu mohla ísť, tak ma prepojili so školským koučom. S ním som sa potom bavila o mojich výsledkoch a o tom, čo by som chcela robiť ďalej. Samozrejme som musela doložiť známky a absolvovala som aj test z angličtiny. So všetkým mi pomohla konzultantka štúdia v zahraničí Education Study.

Anna Zapletalová so svojím koučom a členom golfového tímu svojej strednej školy v USA.  Zdroj: Anna Zapletalová

Môžeš popísať, kde študuješ a aký bol tvoj príjazd do školy?

Som na Wyoming Seminary, je to internátna stredná škola (boarding school) v Pensylvánii v meste Kingston. Je to tak uprostred všetkého, tak 2,5 hodiny od New Yorku alebo  4 hodiny autom od Pittsburghu. Všetko je celkom kúsok. Prišla som sem o chvíľku skôr, ako začala škola, pretože ma kouč požiadal, aby som hrala turnaj už v auguste.

Moja skúsenosť bola tým pádom iná ako pre ostatných študentov. Ale myslím si, že mi to pomohlo, že to nebolo všetko naraz, nemala som ten efekt, že „wau“ teraz je tu strašne veľa ľudí. Tým pádom bol príchod pokojnejší, čo mi veľmi pomohlo.

Ako si prežívala aklimatizáciu na novom mieste?

Ja som vôbec nemala problém odísť niekam do cudziny, pretože to robím často aj vďaka golfu. Bez rodičov bývam tiež celkom často. Takže z tejto stránky som vôbec nemala problém. Aklimatizovať som sa ale musela v škole, pretože predmety a výučba sú úplne iné.

Pre mňa bola ale aklimatizácia celkom rýchla, hlavne pomohlo, že všetci z golfového tímu sa mi fakt snažia pomôcť a zapojiť ma čo najrýchlejšie do tímu. Bolo to strašne rýchle, a kouč pre mňa tiež robí prvé-posledné. Aj mimo golf sa mi tu strašne snaží pomôcť, čo mi určite veľmi pomohlo v tom sa rýchlo aklimatizovať.

Anna Zapletalová s ďalšími študentkami Wyoming Seminary. Zdroj: Anna Zapletalová

Ako teraz vyzerajú tvoje tréningy?

Naplno nás tu hrá iba pár, ale na golfovom ihrisku trávim veľa času.

Funguje to tak, že prídeme na tréning a som tu teraz až do tmy, potom sa idem učiť. To ihrisko je veľmi pekné, je tu krásne veľký chipping a obrovský driving. Je tu ihrisko, takže väčšinou tréningy prebiehajú tak, že robíme chipping, potom driving a potom, aby sme to stihli ešte za svetla ideme na ihrisko. Každý deň.

Hřiště, kde česká studentka Anna Zapletalová hraje golf. Zdroj: Anna Zapletalová

Ako je to s turnajmi, do ktorých si sa už zapojila?

Turnaj pred začiatkom školy bol 18-jamkový, a boli tam hráči aj z ostatných škôl v areáli. Tam som skončila štvrtá zo všetkých, ale išlo skôr o to, aby sme sa všetci rozohrali. Po tom prebehol High School Matches, čo boli vlastne deviatkové turnaje proti ostatným školám tu v okolí. Bolo to vždy po škole, a fungovalo to tak, že každá škola musela hrať proti ďalšej škole dvakrát, teda dve deviatky. Tí, čo vyhrali najviac zápasov, tak postúpili ďalej do District kola. Pričom to bol tímový turnaj.

Za sebou máš aj prvé úspechy. Pokiaľ sa nemýlim, bojovala si o kvalifikáciu na štátnom šampionáte. Môžeš mi vysvetliť ako to prebiehalo?

Mali sme turnaj, čo bol v rámci Districts, kde sme sa ďalej kvalifikovali na štátny šampionát. Districts kolo som v mojej kategórii vyhrala, čo je Double AA.

Anna Zapletalová se několik týdnů po příjezdu na střední školu v USA dostala díky svým úspěchům i do místních novin! Zdroj: Anna Zapletalová

Super, gratulujeme!

Ďakujem. Tie kategórie sa delia podľa veľkosti školy, pričom moja internátna škola (boarding school) je trochu menšia. Po víťazstve sme išli na States kolo. To prebiehalo na state college, konkrétne na Penn State, kde sme hrali dva dni. Tam som sa umiestnila štvrtá z celého štátu. To bolo fajn.

Myslíš, že tieto skúsenosti ti pomôžu aj v golfovej kariére po návrate domov? Alebo prípadne, plánuješ ísť na vysokú školu do zahraničia a mohlo by ti to pomôcť?

Myslím, že mi to určite pomôže. Podmienky sú tu úplne iné. Ako som hovorila aj predtým, väčšinou v novembri, na konci októbra už veľmi nehrám. Tu pre mňa bola sezóna oveľa dlhšia. Teraz som ešte len vo fáze, keď premýšľam nad tým, že by som tu zostala študovať aj na vysokú.

Bavila som sa so svojim koučom a ten hovoril, že mi pomôže urobiť všetko pre to, aby som mohla získať vysokoškolské štipendium a stať sa tzv. študent-athlete. Som teraz v procese, kedy sa rozhodujem, či áno alebo nie. Ale určite to chcem skúsiť a uvidím, čo by som dostala za ponuky a potom by som sa rozhodla.

Anna Zapletalová hrá golf a študuje na strednej škole v USA. Zdroj: Anna Zapletalová

Takže to funguje tak, že budeš hrať na strednej škole v Amerike, a je možné, že dostaneš nejakú ponuku z univerzity priamo spojenú s golfovým alebo športovým štipendiom?

Áno, presne tak som pochopila, že to funguje. Preto je pre mňa teraz dôležité tu hrať turnaje. Je potrebné, aby ma tu videli tréneri z univerzít hrať, vedeli, že existujem a videli moje výsledky.

Ako vyzerá tvoj bežný deň, ako často sa venuješ golfu?

Keď máme finals week, čo znamená, že mám záverečné testy a musím sa veľmi učiť, je to trochu iné. Normálne som ale na golfe skoro každý deň. Minimálne zo začiatku som tu nemala vôbec deň pauzy, pretože ma to strašne bavilo. Tým, že som mala možnosť od kouča alebo spoluhráča, že by ma odviezli na ihrisko, využila som každú takúto príležitosť.

Kampus Wyoming Seminary. Zdroj: Anna Zapletalová

Ako dlho budeš v USA študovať?

Predtým ako som odišla, som mala so školou dohodnuté, že tu budem na dva trimestre. Ale uvažujem o tom, že si štúdium na strednej škole v USA predĺžim, keď to pôjde. S mamkou tak riešime, že by som tu zostala možno aj budúci rok.

Hovorila si o finals week, čo na škole študuješ?

Nemala som síce úplnú voľnosť vo výbere predmetov, pretože som v junior year, ale dostala som na výber napríklad z dvoch variantov. Študujem tak angličtinu, kde nás učia písať eseje a štruktúrovať vety. Mám tiež dejepis, kde sa učím americkú históriu, čo mi príde skvelé, sa tu v Amerike učiť ich históriu.

Potom mám matematiku a španielčinu, ktorú tu učia strašne dobre. V španielčine som urobila veľmi veľký progres. V Česku som ju mala skoro 6 rokov a nikdy mi to veľmi nešlo, ale tu si myslím, že mi to začína ísť. Z toho som nadšená. A potom mám ešte biológiu, ako kurz AP – Environmental Science.

Anna a jej spolužiaci propagujúci golfový tím na školskej akcií. Zdroj: Anna Zapletalová

Máš možnosť sa venovať aj niečom inému než škole a golfu?

Veľmi na to nemám čas, ale na začiatku roka mi ponúkli množstvo možností, ako sa zapojiť do rôznych klubov a športov. Nebola som si istá, ako to bude časovo s golfom, tak som sa prihlásila iba do Business clubu a Investment clubu. Pretože to je niečo, čo mi zaujíma a čo by mi mohlo pomôcť ďalej v budúcnosti.

Častou témou študentov je aj cudzí jazyk. Ako si na tom bola s angličtinou ty, keď si odchádzala?

Mne osobne to problém vôbec nerobilo. Ja sa anglicky učím od mojich dvoch rokov. Z nášho školstva som nebola veľmi rozhovorená, ale slovnú zásobu a všetko som mala, pretože veľa v angličtine čítam knižky. Zlepšuje sa mi tu ale prízvuk.

Anna Zapletalová na zápase školského tímu amerického futbalu. Zdroj: Anna Zapletalová

Čo ťa teraz v golfe čaká?

Teraz mi už skončila sezóna. Minulý týždeň som mala posledný turnaj. Myslím si, že už trošku bolo na čase, pretože to pre mňa bolo dostatočne dlhé. Teraz ma ale čaká zimná príprava, takže sa budem veľmi venovať švihu, aby som ho zlepšila. Budem musieť tiež veľa chodiť do fitka, aby som zlepšila svoju fyzičku.

S Annou sme, rovnako ako s našimi ostatnými študentmi a študentkami, v spojení počas jej celého štúdia. Sme jej aj jej rodine podporou okrem iného v komunikácii so školou, rozhodovaním a zariaďovaním predĺženia štúdia v zahraničí či výberom vysokej školy v zahraničí.

Už čoskoro sa tak môžete tešiť aj na ďalšie správy o tom, ako sa Anne pri štúdiu na strednej škole v zahraničí darí!

Zdieľať článok

Píšeme pre vás

Mladí golfisti mieria do zahraničia za skvelým vzdelaním aj golfovou kariérou

Mladí golfisti mieria do zahraničia za skvelým vzdelaním aj golfovou kariérou

Internátne školy
Do USA som chcel ísť kvôli hokeju, ale našiel som tam oveľa viac, hovorí študent Adam

Do USA som chcel ísť kvôli hokeju, ale našiel som tam oveľa viac, hovorí študent Adam

Príbehy a skúsenostiInternátne školy
Ako sa študuje našej študentke na strednej škole v USA?

Ako sa študuje našej študentke na strednej škole v USA?

Príbehy a skúsenostiInternátne školy